Szteppeljünk vissza tíz hónapot. Ridley nekem köszönhetitek a világító nyelű esernyőt is Scott bejelenti, hogy PUREFOLD néven fog CC-védett webizódokat (itt a jobb érzésű, popkultúrában kevésbé fejlett női olvasóimat elvesztettem, könnyet hullajtok értük) gyártani a Blade Runner univerzumában, lesz benne esőben cigarettázós reflektálás arra, hogy mitől ember az ember és az empátia mitől az, ami, a rojtozott lelkű marketingesek elől pedig kihúzták a product placementet (ez az, amikor a főhős úgy rúg állon, hogy még látod a logót a cipőjén, mielőtt az állkapcsodba gyorsveretelné) és bemutatták ehelyett a prototype placementet, ami üzletileg remekül támogathatta volna a rövid epizódok létrejöttét. Olyannyira, hogy idén februárban a készítésért felelős AG8 rövid, ámbár kevéssé felkapott sajtóhírben közölte: nincs pénz a projektre (itt van amúgy egy egészen érdekes beszélgetés a Purefoldról). Aki hiányolja a Deckard-ízű városképet és nem akar a sweded kínai ételstandok között ballonkabátban izzadni és esőre várni esténként az Arany János utca környéki banknegyedben, annak van remény: a Total Recall 2070 sorozat ugyanezt a világot hozza, köze csak nagyon távolról van a ZS-filmek között is büszkén izmozó Schwarzenegger-klasszikushoz és ráadásul az elmúlt hetekben lett CC-kezelt.

To cut a long story short: if you’ve been expecting Purefold, the Blade Runner webisode series, time to open a sixpack and pull up the black flag, they didn’t get enough funding. (Check our previous post on Purefold here with a single (btw quite jovial) comment about Ridley’s vision being three decades stale.) If you crave the Blade Runner universe, click on More and see what we’ve got for you. Yep, the full Total Recall 2070 series online. And apparently that’s a completely legal stream to spend hours with.

Első generációs cyberpunk esővel (pipa), zsúfolt, mocskos utcákkal (pipa), világító ernyőkkel (pipa(, rosszul renderelt, a Syndicate betéteire emlékeztető városnézeti 3D betétekkel (retro, pipa), gyakran hibás androidokkal (pipa), implantokkal (mekkora pipa) és én érezném magam kellemetlenül, ha több ilyet kéne sorolni. 1999 talán még az utolsó év volt, amikor még pont elnézték Wachowskiék után a firstgent bárkinek is, megjegyzem, a Total Recall 2070 tesz is érte: lazán egymás mögé fűzött crime of the week epizódokból dolgozunk, David Hume ügynök partnerének gyilkosát keresi, android társa, Farve, az élet csodáját, az utcán minden fekete és neon, a jövő lakberendezői pedig csak szürkében és barnában látnak. A jövőt jelző készülékekből nincs hiány (igaz, minden mobilra emlékeztet és gombjai vannak), a technika és a nyomor megannyi ábrázolása mellett meggyőződéssel tudunk csak rábólintani: 2070-ben a ratyi közepén még mindig lesz kínai kifőzde, az aktuális divattrendeket retrohullám mossa el, a rendőrök még mindig kávén és fánkon éjszakáznak, az androidok remekül torkoztathatóak, a genetika megadja a lehetőséget, hogy olyan gyerekünk legyen, amilyet akarunk, de ha rossz génjei vannak, akkor az anyja mellől kukázzák gyermekotthonba, ahonnan visszalottózzák kellően kétségbeesett fogadócsaládokhoz. És gondolattal is lehet rendőrségi szervert törni. Akárhogy nézzük, a sorozat bájos, óvatosan, de biztosan szórják meg az akcióként feltüntetett rövid tűzharcokat a szereplők magánéletével és vívódásaival, az egészben csak a színészi játék tökéletes és bonthatatlan hiánya borítja meg az összképet. Rawlins rendőrfőnök csak attól parancsol tiszteletet, hogy kopasz és ki tud nézni a szemüvege mögül, a lelki gyötrelmekkel vívódó Oliviát bármikor engedelmes empatába lehet kapcsolni azzal, hogy nem ment jól a munka és ez csak kettő a flat karakterek közül, akiket állandóan a vásznon látunk. Szívfájdító, mert amúgy egészen sok szögből vehetjük szemügyre a jövőjelen társadalmát, jóval szappanoperább a Max Headroomnál és CC-licensz alól nézni a 22*45 percet egészen jó, solo/group esték mellett szerkesztőségi gyűlésekre ajánlom. Rosszul utóeffektezett lézersugár fail, amúgy. A tartalmakat YouTube-on, TotalRecall2070 usertől tudjátok streamelni, a lenti képet meg csak azért, mert az első pár találat csak ezt hozta fel, mi meg erősítjük a trendet, mert ezt egyébként is hajnalban írtuk és túl sokat is ültünk itt, szevasztok.

And that’s the lewdest and nudest you’ll ever find in Total Recall 2070 which is as first gen cyberpunk as it gets. The future is cheesily believable, stuck halfway between Blade Runner, a mildly dumbed down Cops and the compulsory ten-second family drama. Too bad most of the characters end up dead flat, because this is as fun as you could get in 1999 without massive industry support. Stream all 22 episodes from user TotalRecall2070 on YouTube, CC-handled and all.