A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk.

Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.

A DAMAGE REPORT 2012 áprilisában jelent meg a MangaFan Kiadó gondozásában.

A KÖNYVRŐL

BARI MÁRIUSZ (Damage): Damage Report
Kiadó: MangaFan
Ottésakkor: Budapest, 2012

Egymondatos
Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?

Rövid, visszafogott
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk.

Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.

Hosszabb, félpunk #1

A Damage Report térkép a széthullásig tágult világunkat penészként átszövő hálózati popkultúrához: a jövőhöz, amit úgy hagytunk magunk mögött, hogy észre sem vettük. E különös kegyetlenséggel elkövetett verbális ámokfutás egyszerre fanyar humorú világvégekalauz, összeesküvéselméleteken túli beszámoló a tudomány és technika titkos hadilaborokban, feketeklinikákon és hekker csetszobákban elért eredményeiről, és kijózanító tájékoztatás a szülőknek arról, hogy mit művelnek a zárt ajtók mögött a webkamerával ismerkedő lánygyermekeik. Baráti, de meggyőző útmutatás a jelenhez, mint egy tarkónak támasztott nagyfeszültséggel és neuronblokkolókkal működő DIY kézi-sokkoló.
Damage volt már a HVG újságírója, az LD50 alapítója, a Nyócker forgatókönyvírója, tinilányhordák által áttombolt jpop bulik szervezője és az IBS social media oktatója. E könyv szerzőjeként a magyar cyberpunk sötét hadurának maszkját viseli.

(Vályi Gábor kultúrakutató, BME Média Oktató és Kutató Központ)

Hosszabb, félpunk #2

Bari “Damage von Rock” Máriusz, aki a forgatókönyv- (Nyócker, 14sec) és újságírástól (HVG) az alternatív közösségi portál (LD50) és magazin (The Dose) gründolásán át a közösségi média oktatásáig (IBS) sokban kipróbálta már magát, jelen kötetében a kétezres évek borotvaéles popkulturális keresztmetszetét tárja az olvasók elé. A média és a szubkultúrák határmezsgyéit mentális fény- és lángszóróval felderítő, témaválasztásában és stílusában egyaránt formabontó DAMAGE REPORT a mindennapjainkat átszövő hatásrendszerekről és az általuk kiváltott, a társadalmitól az egyéniig húzódó visszacsatolásokról tesz jelentést, s egyben kísérletet is mindezek ábrázolására és sajátosan szubjektív értelmezésére.

E könyv minden bekezdésében tíz másik bekezdés van. Ennek a könyvnek a Wikipédia a lábjegyzete. Ha ez a könyv leves lenne, nem csak hogy megállna benne a kanál, de még két kézzel se tudnád kihúzni – és nagyon, nagyon szeretnél kanál lenni.

(Ajkay Örkény, a Neurománc fordítója)

A SZERZŐRŐL

Bari Máriusz (Damage) újságíró, blogger, kulturális interrupt, koffeint alakít át bármivé, azt meg még több koffeinné. Volt már forgatókönyvíró (nyocker.hu), sajtótájékoztatókról menekülő, tudományos rovatba szorult újságíró (hvg.hu), alapított közösségi oldalt alternatív fiataloknak (ld50.hu), majd gyártott magazint azoknak, akiknek az alternatív már nem volt elég (thedosemag.com), fertőzött főiskolai agyakat közösségi médiával (IBS), korábban rádiós (EstFM 98.6, ParaRadio), szövegíró, partiszervező és DJ.
Saját bevallása szerint: Kiolthatatlan szerelem a furcsaságok, ázsiai konyha, popkultúra, energiaitalok, kávé, pupillapornó és Japán iránt. Bármi jöhet, ha mérhető a Scoville-skálán. Vagy van frekvenciája.

 

EZÉRTÉRDEMES

Hiánypótló. A Damage Report egyszerre az elmúlt évek kordokumentuma, áttekintés az itthon méltatlanul keveset cikkezett cyberpunkról (Mátrix, Tron, Blade Runner) és popkultúráról (hasonló témákban Jake Smiles, Vágvölgyi András vagy Kömlődi Ferenc írt korábban) – mindez a Hunter S. Thompson és a korai Magyar Narancs ihlette gonzóstílusban.
Social könyv. Előrerohant a világ a kézirat lezárása óta? Megjegyzést fűznél valamelyik gondolathoz? Megoldható. Minden oldalhoz külön kommentfal tartozik, ahová bárki fűzhet megjegyzést, továbbviheti az egyes fejezetrészeket vagy ad absurdum akár a könyvet is. A virágos jókedvünkben social booknak instantkeresztelt megoldást a Karmamedia fejlesztette és implementálta.
Crowdfunding. Megvetted a könyvet és kifejezetten megtetszett valamelyik része? Csapj le rá jólnevelt városi gollamként. A Karmamedia itt is a háttérben: rajongói támogató rendszerükkel örökbefogadhatóak és személyreszabhatóak a könyv egyes oldalai. (Igen, mindenki a 69. oldalt szeretné elvinni.)
Zenében is elmondják. A könyhöz tartozó blogon folyamatosan jelennek meg azok a mixek és zenék, amelyeket a könyv egyes részei (egészen pontosan a 015: A nagy hullám Kanagavánál és a Marinetti Futurista kiáltványából remixelt stílusgyakorlat) ihlettek – a kollaborációk a Tilos Rádiótól a pécsi Space Inhalerz partyszervező csapaton keresztül a külföldön is elismert electrobetyár csapatig, a T*ts & Cl*tsig nyúlik. A legaktuálisabb anyagok (és a korábbi archív) itt találhatóak meg.

VÁLYI “DJ SHURIKEN” GÁBOR AJÁNLÁSA A HÁTSÓ BORÍTÓRÓL

„Damage egy háromszázezer éves, de pofátlanul fitt dom hideg szenvtelenségével osztja a percepciórepesztő pofonokat három vanádium-króm csápjával, miközben még harminckilenc keményre huzalozott polipkarral kotorászik a langyos információs ektoplazmával csurig töltött, nyirkos, sötét termekben, biometrikus azonosítók tucatjaival védett hálózati kádakban. Nem élvezetből, hanem hivatástudatból tör össze: megmutatja, milyen szánalmasan kicsik, tehetetlenek, tudatlanok, kiszolgáltatottak vagyunk ebben az angyalföldi panelszobánktól oly távoli dimenziókban lejátszott jövőjű, a saját lájkjait lájkoló, aztán ezt újratwittelő Dagobah paródiában, miközben érdeklődve nézi, melyik sallertől ül ki a páni rémület a tekintetünkben, melyiktől görbül lefelé a szánk, melyiktől omlik össze az olcsó kifogásokra, drága, de haszontalan fogyasztási cikkek birtoklására és a romantikus szerelemről dédelgetett önámító hazugságainkra épülő személyiségünk. Mikor megvan ezzel is, új szórakozás után néz, csak a raklapnyi frissen pörkölt kávé illata marad utána – nekünk meg, ha maradt még erőnk, könnyektől elfolyt sminkkel kell újralegóznunk magunk körül a világunkat, ami ezek után nyilván a legjobb esetben is csak tetőreállított, totálratört roncs marad. Másszunk ki a szélvédő maradványain, poroljuk le magunkat, és merengjünk el azon, hogy a verdát négy utcával odébb toló atomvillanás a megvilágosodás volt-e, vagy valaki megint játszik a kábelezésünkkel. A Damage Report rosszarcú kirgiz javasemberek táplálékkiegészítőin és többszörös koffein OD-n túlhajszolt poszt-cyberpunk rant, az Anarchista szakácskönyv, egy szamuráj becsületkódex, loák által tollbamondott életművészeti manifesztó, űrhajósmajmoknak szóló training manual és a Galaxis Útikalauz Stopposoknak kínai klónjának bitbuherált öszvére egy délkelet-ázsiai fekete laborból. A borítóján a következő szavak láthatók, szép, nagy QR kóddal szedve: ESS PÁNIKBA!” (Vályi DJ Shuriken Gábor)

Látványterv és borítók: Kaszás Vera Moiré

 

 

 

 

TARTALOMJEGYZÉK

[01] PREKOG
Viv la Vyéj! Felakadt szemű bevezető a világ jelen állapotáról (arról, ami már elavult, csak hogy értsük egymást), aztán persze autodafé, a végén felébredsz, beránt a tóruszba csavarodó eseményhorizont, amúgy egyfajta irodalmi redpill.

[02] A SOSEMVOLT JÖVŐ
Robotlány- és fish’n’chips-szagú Feszty-körkép arról, hogy mit képzeltek el a világvége évéről a brit királyi jövőkutatók. Elámulunk a világ gyorsaságán, valamint meggyőződünk arról, hogy a prófécia egész pontos, bár pisszoárba ujjközelről nem valami nagy mutatvány.

[03] A JÖVŐ, AMI SOHASE LESZ (RUE RAGNAROK BLUES)
Megöltük a hidegháborús jövőképet és érzéketlenné váltunk az újdonságok iránt. Nagyon. A britek 2020-as krómfapfap képein úgy szaladunk át, mint vájtfülű zenerajongó a CD-borítókon egy jobb lemezboltban, ezt az utalást persze húsz év alatt már nem feltétlenül értheted.

[04] PANOPTIKA
Amit a britek kifelejtettek a jövőből, de mi beletesszük és önkényesen kiemeljük, kerék alá tesszük, onnan is kivesszük. Ray Kurzweil amúgy úgy néz ki, mint Woody Allen, az Intel jövőkutatója mellett pedig vérciki a kandallóba tett lángképet vető monitor. Ha ilyen a jövő, inkább megyünk szeszt inni valami vietnami rizsföldre azokban a csecse kis széles karimájú kalapokban.

[05] HACK THE HUMANMEAT
Avagy tizennyolckarikás éjjeliműsorsávos tűzpárbajok arról, hogy miért kifizetődőbb technobulik marokszámra nyelt tablettái helyett szívgyógyszereken, bioboltokból és testépítőraktárakból lopott trópusi különlegességeken és olyan tesztszignálokon huszonnégyórázni, amivel a hangfalak membránjait tesztelik. Ha még nem törted meg az agyadat, a személyiségedet vagy a valóságodat, nem vagy ember.

[06] CYBERPUNK: RÁCSHÁLÓK SZERINT A VILÁG
Nosztalgiázunk arról a jövőről, amikor a magyar káromkodás beette magát a lingua francába, Rutger Hauer szerint csak kávén és erőszakon lehetett túlélni a világégést, Japánt a világ közepének gondoltuk és a voodoo istenei ültek a mátrix rácshálóiban. Világrengető mozgalom irodalomtól filmen keresztül a zenéig, gyorstalpaló a jövő egykori hangjairól.

[07] KÖRKÉP A HÚSPIACRÓL (FELHASZNÁLÓ-FU)
Mit írsz egy közösségimédia-tankönyvbe? Semmit. Olyan a szocmed, mint a baszás, a bringázás meg a főzés – elkezded csinálni, aztán megy. Úgyhogy: zseblámpás körbevillantás a közösségi oldalak fonákján.

[08] POSZTKOG (avagy a permanens autonóm zónák huszonnégy látképe Hokusai mester után szabadon)
Ha eljutottál erre a pontra, akkor nagy eséllyel már a te agyad is egy autonóm zóna, rendszámtáblák meg zárjegyek nélkül, nem kezdte ki se a sátán, se az adóhatóság. (Viszont buktad az állampolgárságod, ha repülőtéren fejezted be a könyvet, repülőtéren is halsz meg.) Puzzle huszonnégy hangulatképből Jack Bauer nélkül, ha kiraktad, küldj egy emailt arról, amit látsz. Mindegy, kinek. Az ügynökeink már úton vannak érted.

 

 

A BORÍTÓ SZÓMOZAIKJA LEBONTVA (tudd-hogy-értsd-seo)
acid rain • adhd • aleph • augmented • bass • bat country • biopunk • body hacktivism • brainwave • coffee bukkake • cosplay • crowley • cthulhu interface • cosmic web • cyberpunk • damage von rock • damage report • darknet • datacide • death manga • digital hardcore • diy ethos • ebm • frag • fringe culture • future • gibson • glitch techno • golden dawn • gomi • gonzo • gtca lego • hack the humanmeat • headmap • hypersigil • idm • idoru • industrial • immanentizing the eschaton • invisibles • king mob • kirf • legba • manifesto • manual • metaverse • mindloop • morrison • neon • neurofun • new black • new scum • nootropics • occupy reality • pain frequency • pop lolita • porn • quantum buddha • realdoll fetish • selfhack • second life • sensedep • shanzhai • silk road • social media • soft synth • them • timewave zero • video tattoo • voigt-kampff • vr • warez • wasd

05.
“A partiszervezés pont olyan, mint egy remekbeszabott első acidtrip: sosem az történik, amire számítasz. A zenekarok, mikrofonállványok, fantomtápok, rendőrök, neonácik, tütüben parádézó szőrös egyetemi professzorok, házi készítésű fétismaszkok, harmincnyolcas fekete catsuitok, Trabantra szerelt pókok és a színpad feletti keresztrúdon részegen himbálózó és ordítva bömbölő DJ-k sosem úgy viselkednek, ahogy várod, az egész olyan, mint amikor frissen ébredés után kellene lépned egy olyan sakkjátszmában, aminek figuráit, szabályait és tábláját frissen tervezte át Manson, Machiavelli és anyád jólnevelten hajlongó, a valóságot konvex szögekben meghajlító pirulákon. Megéri? Naná, hogy megéri.

Vagy tíz évig figyeltem a pesti éjszaka undergroundját egy toronyház széléről, kezemben a város legarzénabb csészéjével, amiből negyedóránként kijött egy ukrán manó, megrángatta a farkam és azt mondta, hogy nupagazsij. A tíz évből hat úgy zajlott, hogy az első nap lendülettel triplaszaltót húztam az égen kondenzcsíkkal, hogy akkor én most bulikat fogok szervezni a belváros közepén jól sminkelt, feketébe bújt jómellű csajoknak, az utolsó nap meg beszálltam a liftbe, felmentem a toronyház tetejére és azt mondtam, hogy fogamzásgátló bombát dobok a városra, de lehetőleg jó nagyot. A valóság persze ennél árnyaltabb, de nem sokkal.”


04.

“Egregorenak nevezi a modern okkultizmus azt – háziasszonyok gondolatébresztő jobbegyenesmásodpercei következnek -, amikor emberek összegyűlnek és a közös gondolatokból, célokból, eszmékből vagy szándékokból kialakul valami, ami aztán vissza is hat a mindennapjaikra. Persze ez spirituális dolog, integet a Wikipedia és a villogó animgifekkel teli mágiaoldalak, megfoghatatlan, megehetetlen, megdughatatlan. Kétlem. (Egyszer megdugtam egy teljes ország öntudatát egy olyan csodaakkorddal, amiben sok lecsúszott zenész hitt, de egyik sem találta meg. Nem lettünk sokkal beljebb tőle.)

Egy darabig fejjel lefelé is olvasom a káoszmágiát, hátha jobb lesz. Nem jobb. Mikulás csengővel, szánnal, rénszarvassal; a Donald-stúdió plasztikusan creepy, pszichoszexualitást karcolgató, erőszakkal és tág szemekkel operáló házállatai meg a Nyugati pályaudvarnál körbeálló és együtt Angry Birdsöző, néha fázósan topogó webisztánolvasók szervezte flashmob, világvége, húsvétinyúl, vérfarkasok és a parti szelleme, hogy a megacégek önmagukat hergelő öntudatáról és cégképéről már ne is beszéljek. Akárhogy nézem, a definíció szerint ezek mind egregoreok, az is, hogy hátha nem bukok meg, ha elolvasok reggel még egy tételt, az egész osztály így ment át töriből, aztán nézd meg, mi lett belőlünk.

Ez forog a fejemben, ahogy egy tizencentis mikiegérrel szemezek a kirakat túloldaláról, bárgyú egérbaba helyett egy több mint nyolcvan éves ötlet néz velem szembe, amihez több tízmillió szempár kötött érzéseket meg emlékeket, nem létezik persze, hogyan létezhetne egy sípoló fejű emberegér, mégis a szórakoztatóipar gyártósoron tolja a mágiát, egyre növekvő, egyre erősebb ötlet- és érzésburok szövődik a Disney, a Ghibli, a Lucasfilm, az Animax vagy a DreamWorks karakterei közé, amit valahol mindenki érez, a képzelt barátokra már Jézus óta rásütöttük a kulturális ikont, a világ tetején meg valaki szekérszámra termeli a pénzt abból, amibe te érzelmeket fektettél. Riasztó, ha így nézem. Meg az is, hogy az egyiptomi perspektívaábrázolásra hajaz az, hogy a mikiegér füle minden szögből és helyzetből ugyanúgy néz ki, úgyhogy még kisistenesítettünk is egyet (aligemlékszemrájuk-annyirarégi képzelt barátaink) Bast meg Anubis mellé, szentséggyalázás megvolt, futhatunk tovább.”


03.

“Jó két órája meredek a másodképernyőre, a szememet vér, kávé és könnyek meghatározhatatlan kásája borítja, a Los Angeles Convention Center színpadán nézek kisfiúsan félregombolt tízezerdolláros ingű fejlesztőket, kicsorran a nyál a szájuk szélén az izgalomtól, ahogyan a tripla-A kategóriás, értsd, az itthon 12 és 20 ezer forint között beszerezhető új játékokat prezentálják, csendes mosollyal nyugtázom, hogy mindegyikben van fröccsenés, villódzó rózsaszín fények és hangos üvöltések, pár heves éjszakával arrébb járnak már a gondolataim, ilyen fejmozi mellett egészen gyorsan ledarálják a Killzone, a Little Big Planet meg a Gears of War franchise új darabjait. Isteni triumvirátusként vibrál az E3 szórakoztatóipari expo minden országgyűlési felszólalást megszégyenítő bullshittengerében az innováció, az új generációs testkontrollerek meg a 3D, odakint tiszteletteljesen felgyullad az erkélyem alatt pár turista, én unottan kattintgatom át az elmúlt napok eresztéseit a gametrailers.comon, aztán eljön a Polaroid-pillanat, amikor befagy és éles szélű, síkos papírrá változik a világ, aztán szembenézünk, a jövő meg én.”

02.
“Már a Muzsikás Péter is megmondta, hogy a dúr a vidám, a moll meg a szomorú, csak azt hagyta ki az egyenletből, hogy ezt az analógiát árkos-mocsétás szemű fiatalok fejlesztik majd tökélyre és gyári tesztszignálokat meg iú-iú denevérhangot hallgatnak éjszakánként, hogy hetvenkét óráig tudjanak ébrenmaradni meg tanulni vizsgaidőszakban. Erről szól a binaural beats, a brainwave synchronization és minden más b betűvel kezdődő, agyakhoz és hangokhoz egyszerre kapcsolódó fogalom (Bartók bekerült, Blümchen öv alá céloz, ő csak közönségdíjig juthat, de oda bármikor). Mindezek tudományosan egyáltalán nem megalapozottak, ellenben nagyon szórakoztatóak, ha bevállalod a hallucináció, az ismeretlen típusú, fajtájú és erősségű fejfájások, a tripla munkatempó, a kisimult, mások hisztijeire totálisan érdektelen agy és a szellemlátás rizikóját. Nekünk bejött. (Nekünk a tömegoszlatásra már alkalmas dorset naga majszolgatása is bejött meg az is, amikor átkötöttük az ízlelőbimbóinkat, úgyhogy csak óvatosan.)”


01.

“2012, neurojelen. A botox, duplaH mellplasztika és designervaginák mellett más jellegű plasztikán is áteshetünk. A cosmetic neurology, azaz plasztikai idegsebészet az új évezred, évszázad és évtized gyógyszerszedési gyakorlatát mutatja: nem Parkinsonra, Alzheimerre, szívproblémára vagy ADHD-ra, kóros hiperaktivitásra szedjük a felírt gyógyszereket, hanem azért, hogy szellemi képességeinket fokozzuk. (A szellemi dopping már a munkahelyi pszichotróp kávészünetek óta bevett dolog, csak nem ismerjük be, sarokban szűkölő rongy vagy, ha nincs meg a reggeli kettő.)”

INTERJÚK
“Damage Report – közösségi könyv” – pc world, print (2012.07)
“Nemcsak gamer, műélvező is” – gamestar, print (2012.06)
“A cyberpunk az egyik legjobb verbáldrog” – sfmag.hu
“Veszett világunk képe” – fancity.hu
“Közösségi hálón mindenki marionettbábu” – hvg.hu
“A korral nincs bajom, a társadalommal annál inkább” – kultblog.hu
“Ez lett a jövőből” – metropol.hu

AJÁNLÓK, RECENZIÓK
geekz.blog.hu
harmaskonyveles.hu, 29:05-37:09
hardergeneration.org
hvg.hu
hvg, print ajánló (online)
hvg extra, business különszám (2012.05)
itbusiness.hu
konyves.blog.hu
kreatív magazin, print (2012.06)
pcworld.hu
sfmag.hu
spanyolnatha.hu
zakkantolvas.blogspot.com

CIKKEK, BLOGOK, EMLÍTÉSEK
biopunk.hu
blikk.hu
carrilearse.blogspot.com
fqqdk.clusterone.hu
gepnarancs.hu
gepnarancs.hu
karmamedia.eu
kepregeny.net
logout.hu
magazin.pecsibolcsesz.hu
okli.tumblr.com
pluggd.in
ponte.blog.hu
semihermeneus.blogspot.com
siliconrepublic.com
technet.hu

HANGOK
A Drowning BitchChromeshelterDaddy Loves MachinesDamage kultblog.hu mixDeadheaddISmayFace the TruthFirst Aid 4 SoulskarolyiNinthTits and ClitsUnited Gods

ESEMÉNYEK
2012.06.08: Dedikálás az Ünnepi Könyvhéten ( fb event )
2012.05.10: Dedikálás a Trillian képregényboltban ( fb event )
2012.04.18: 7. Vírus Est: A gondolat fertőz! ( fb event )
2012.04.14-15: Tavaszi MondoCON ( fb event )
2012.04.03: Tótumfaktum: Damage Report ( fb event )
2012.03.21: Geek nyelvtan MeetOFF ( fb event | video )