A kevesebb több, a neon fényesebb, az elektronikus szervesebb, a halványpasztell szívmelengetőbb, a fehér-szürke-kék pedig az új fekete. Rácshálóval és illatanyagokkal írni zenét, rosszul hajlongani dotmátrixxal, mint a T.A.T.U. laposjapánmellbe hajlott elektro-epigonjai, játéktermi, arcot bevilágító vörös robbanásokra hajazó, érthetetlenre varázsolt akciókkal generátorokba robbanni, irodai kockaasztaloknál üres órákban tervezett bulletpornót legyőzni hüvelykujjal a reggeli gyorsban, közben feszített fűrészfogtechnot hallgatni, hátha felébredsz, aztán azt mondod, mégsem kell drogoznod, hogy folyamatosan élénkszínnel meg ívfénnyel festett hullámokat meg poligonokat láss, mert egyébként is mindig, mindenhol azokat látod, így spórolunk meg súlyos napi ezreket-tízezreket. iPhone-válogatásunk következik, fent meg Нас не догонят, mert megérdemlem..

1. MELODICA

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Yamaha 2005-ben bemutatott negyedmilliós elektrohangszerének. Nagyobb. Sokkal, sokkal nagyobb. A Tenori-On ugyanis egy tizenhatszor tizenhatos magnéziumkeretes dotmátrix, aminek mezőit megütve tudunk hangokat bevinni, hangszereket váltani és Karajanként integetni a színpadon a döbbenettel felhígult agycsontú közönség előtt. Hiába van az Atom Heart (büntesse meg az ég a cyberpunk intelligenstechno svájci fenegyerekét, Uwe Schmidtet, hogy a Wikipedia hatvanhat művésznevet listáz rá), a To Rococo Rot és az elektroszcéna kísérletezőbb fele a Tenori-On mögött, az ötletet már tizennyolc évvel hamarabb kitalálták a hőskor Amiga-geekjei, csak azt akkor még trackernek hívták. Az eredetileg Amigára született zeneíró szoftverek, amik jobban hasonlítottak Excel-táblára, mint bármi másra, adták a kilencvenes évek klasszikus Amiga- és PC-kultúrájának nagy slágereit, ennél meg még puritánabb az a riasztóan egyszerű app, amit a hosszas felütés után linkelek tizenpár karakter mögé, de ezt itt és most megérdemlitek. A Melodica kezelése igen lightweight: vízszintes tengelyen az idő van, függőlegesen a hangmagasság, aki pedig három hangból felépített ambientekre alszik el éjszaka, annak ez a szentesteguggolás a fa alatt. (melodica itunes link)

2. NOIZ2SA


Amiből sok van, az már pornó, ez az angoltanulók kötelező kisbetűs anyaga, úgyhogy gondolhatjátok, hogy a bulletpornó nem az, amikor, hanem másodpercenként ötven fókuszált lövedéket elkerülni, na az. Kvarcjátékpornó és nyolcvanasévek hidegjapán felvágottja a Noiz2sa, aminek eredetijét Kenta “Saba” Cho követte el, ő az, akit az indie játékipar istenként tisztel – stilizált városkép felett fehér-szürkében elcsúszó stilizált cseresznyemaggal menni automatán működő gépágyúlézerrel mindig menő, főleg, ha közben szexuális célra lobotomizált tamagocsik dúdolnak halkan, ez egy ilyen játék, viszont annyira absztrakt, hogy csendben sírnék, ha ezt a bekezdést törölnöm kéne. (noiz2sa itunes link)

3. CIRCUIT STRIKE.ONE

Ha egy, csak egy publishing companyt kéne említeni a platformon, akiket rockkal színezett kakaón neveltek, az kétségkívül a Chillingo – olyan játékok vannak náluk, mint a Quest, az iDracula, a zseniális, demosceneből kitört Zen Bound, a Minigore vagy éppenséggel a Circuit Strike.One, ami több hónapig izgatta az ingertúltengésbe belefásult gamereket, mielőtt az AppStore-ba került volna. Klasszikus, sípoló modemhanggal induló pályák, kék-piros-narancs-zöld neonfényekkel vibráló végtelenített játékmező, finoman kihegyezett franciatechnóval, valamint jelentéstől megfosztott, de nagyon leet szövegfoszlányok a képernyőn, majd a helpben egyaránt – valószínűleg erre mondják, hogy kultikus játékról van szó. És tényleg. Életemben soha olvastam el egy gépkönyvet se (ezt a mosógépnél egyszer megbántam), de a helpet itt érdemes elolvasni, egyébként rosszul eltévedt magyar turisták leszünk (igen, mielőtt megkérdezed, lehet jól is eltévedni. Trust me.) (circuit strike.one itunes link)

4. MESHMERIZER

Winamp visu pluginból, képernyőkímélőből és paraművészekből gyúrták össze a Meshmerizert, ami 2D-ben megrajzolt színes szakaszokból és síkokból csinál útjelző szabásmintát idegen civilizációkban (mert ahhoz hasonlít a legjobban), de ha nem kézzel akarunk rajzolni, akkor köhöghetünk vagy felolvashatjuk az aktuális havi bérkalkulációt, majd elmenthetjük a képet is, hátha ötven hasonló képből tematikus blogot indíthatunk. A Meshmerizer tényleg csinos darab, olcsó is, aki viszont egy kicsivel is több időt tölt a számítógépe, mint a telefonja előtt vagy nem a virtuális valóságba belebetegedett kistestvért kell mosolyra fakasztani ezzel a sarokbacsűrt piros plasztiktelefon mellett, az inkább csak a videót nézze meg. (meshmerizer itunes link)

5. EDGE

Annyiszor írok már róla a PDre, hogy jobban kötődik már hozzám a 8 bitre sürgölődő szürke kocka, mint a balesetiről gézt lobott zs-kosaras japán pornósztárok, de nem fér hozzá kétség: az EDGE az iPhone-ra készült legjobb játék eddig. Nagy műgonddal és hozzáértéssel készített játékmenet, design, tökéletesen illeszkedő hanghatások és zene, fogcsikorgatóan nehéz pályák, amik csak annyira okoznak frusztrációt, hogy több órával később már szándékosan rontjuk el a gyomrunkat, hogy a vécén ülve még legyen tíz további percünk megcsinálni a negyvenedik pályát. (edge itunes link) Amúgy előfordulhat, hogy az EDGE éppen nem szerezhető be az AppStore-ból jogi problémák miatt, az EDGE nevet ugyanis nem a gyártó cég védette le, hanem valaki korábban, aki miatt egyébként is Soul Calibur lett az eredetileg tervezett Soul Edge-ből. Mától levédjük a benzin, pina és pelenka szavakat.

Ha még további (és korábbi) válogatások is érdekelnek, hidegfehérívfénycyber és nemolyan egyaránt, katt ezekbe:
2008 legjobb iPhone appjai
From edge to finger fu: best iPhone apps round-up, part 1
Aural LSD, junior bondage: best iPhone apps round-up, part 2
Megjelent a Flashback iPhonera