Futó embertől a kvadra térdrúgásig. A lelkesedés és az univerzum titkos csípőmozdulatai a Google hitlist harmadik helyére dobták a tavaly áprilisi cikket, a Melbourne Shuffle több mint húsz éves mozdulatsorai pedig azóta kísértenek minket: ha nem színes-szögecses-tüskés fullonra gyártottuk a magazinunk párizsi számát, akkor a Qlimax arnhemi, harmincötezer embertől boldog és sikamlós partyvideói futottak valamelyik képernyőn – ha pedig ahhoz nem passzol a mosolygós vírusként terjedő csúszós törzsi ausztrál nemződüh, akkor semmihez. Tavaly április óta egészen sok anyagot gyűjtöttünk az érlelőhordóba, úgyhogy táncoktatás, szikrázó-pattogó shufflermacák és hangos veretés beljebb, katt.

PAE & SARAH
A stílus egyik biztonságos belépőpontja a shuffle jancsiésjuliskája, Pae és Sarah, akiket kezdőként vagy azért jegyzel meg magadnak, mert annyira hegyes és sodró a közös koreográfia vagy mert Sarah a videók első pár pillanatában csont nélkül kerül be a napi huszonhat órában venném feleségül dobozba, mindenesetre figyeljétek meg a csúsztatott signature spineket meg a lábmunkát, ami remek és hosszú hónapok sírós munkájába fog telni, amíg egy kicsit is hasonlítani fog rá az otthoni végtermék. A Scooter J’Adore Hardcore extended videoklipje nem csak attól híres, hogy H.P. “a rave-bukolika istene vagyok” Baxxtert majdnem szétkapta egy pokolgép, hanem a melbourne-i duó is hosszú, szépen rögzített snittek erejéig pattog benne. (Ezt utána értő fejek olyan hardstyle lövetekkel is összevágták, amikben nincsen kriglicsattantó együttrefrén, ilyen embed figyel lent (♫ Low-E vs Alter Egosz – Vendetta) plusz Pae és Sarah eredeti showreelje, amivel anno befutottak (♫ Trance Generators – Do You Wanna Balloon).)

WEDANCEHARD
A Pae & Sarah-féle ezerszer remixelt felvételt egyébként a shuffle egyik oszlopos sitejaként jegyzett wedancehard.com főszerkesztője, Len rögzítette, aki egyszerre írja, DJzi és videózza a lokálforgatagot, amikor meg nem, akkor a kamera hálásabbik (kinek hogy, amúgy) felén mutatja meg, hogy hogyan is kell szakszerűen helybenfutni és remegő modernkori kossuthlajosként percenként harmincszor karimát simítani (♫ DJ Isaac – On The Edge), vannak DVD-k is ebből, úgyhogy akármennyi jó oktatóanyagot is találtok a YouTube-on, rendeljétek meg Melbourne üzenetét, jó darabok, sok munka van mögöttük. Eddig három korongot dobtak ki: az elsőn (Melbourne Shuffle: The DVD) alaptrükkök vannak (running man, shuffle, stalls/kicks, spins, slides) meg neonpompás felvételek Melbourne és Sydney legjobb klubjaiból, a másodikon (Melbourne Shuffle: Secrets Revealed DVD) további tippek-trükkök-magyarázatok, a harmadikon (Hardgen Vol. 1 DVD) meg három rockert (igen, a ROCK nem csak az Angelspit óta jelenti a villával bemutatott szórakozást bármilyen zenei műfajra), a Hiltzy-Oscar-King hármast kíséri el Sydney legnagyobb partijára, a Transmissionre. Letölthető promómixek (Len és a már fent említett Pae mixei) meg ajánlott YouTube videók dögivel, úgyhogy már csak ezért is megéri itt körbeszagolnotok.

CSÚSZNI AKAROK ÉN IS NEMZŐDÜHVEL, AKKOR MOST MI VAN?
A shufflerképzés hetek, de inkább hónapok (hónapok, de inkább még több hónap) fáradságos munkája és obviously a YouTube-ról fogjátok lesni a külvárosi parkolóházakban meg csúszós otthoni parkettákon felvett oktatóanyagokat. Sokan BigMilan anyagaira esküsznek, mások az orosz OnlineShuffleSchoolra, az előbb említett Len magához is kitett pár tutorialt, ha nem akartok DVD-ket rendelni, akkor kezdjétek ezeknél, aztán forogjatok tovább, könnyen ki lehet lőni a lelkesen, de nem nagy szakértelemmel felvett videókat, amiken a lábmozgást talp alá lógó phat pantsben járják úgy, hogy lehetőleg semmit se lehessen látni a neonfényes nadrágszárakon kívül, na ezeket lehetőleg avoid. Ha már Lennél tartunk amúgy, ő dobta össze pár éve a szintén jó alapnak tűnő learntoshuffle.comot is, azt is szedjétek le a keepviddel mind. Aki szeretne magyar rajongóoldalt, annak itt van például a Melbourne Shuffle trükkök, ahol többek között találhattok egy nagy adag pesti meetup videót (kezdjétek Zappnál) meg ahonnan megtudhatjátok, hogy először nem a t-stepet (vagy shuffle stepet vagy shufflet) kell megtanulni, hanem a running mant és majd abba kell belekötni mindent, de most inkább lyukat harapok a vénámba és beleöntök egy adag kávét, mert máshogy már nem megy. Valamikor később jön a ruhavásárlós post is, amiben nem csak az lesz, hogy a nettóalapnak számító maláj Heatwave az igazán gyá, hanem rászaladunk a többi márkára as in Criminal Damage, Tripp NYC meg a többi. De addig etessétek a cikket kommentekkel.