Magyarul született meg a HVG Onlinera a Watchmen review első körben, mert ötven helyre nem fogom ötven különböző stílusban és nyelven megírni, úgyhogy kattintsátok meg bőszen, az angol verzió majd a Dosera megy ki, amikor befejeztem a reggeli harmadik kávét. 

1985-öt írunk. Amerika és a Szovjetunió között egyre csak élesedik a helyzet, az amerikai média abszurdnak tartja, hogy Ronald Reagan jóképű cowboyként egyenest belovagoljon a Fehér Házba, a nukleáris végveszélyt ábrázoló Doomsday Clock számlapján egyre közelebb kerülünk az atom-apokalipszishoz, a negyvenes években gyökeret vert “maszkos igazságosztó” mozgalom pedig megfáradt nyugdíjasok és az amerikai álomtól ellanyhult követőik esti sörözéseiként él tovább. A vietnami háborút az Őrzők Nixon kérésére egy hét alatt verik le mindenestül, a fegyvereiket eldobó katonák közül sokan személyesen akarják megadni magukat a láthatóan isteni hatalommal bíró szuperhősöknek. 

A huszadik század képregényművészetének legjelentősebb alkotásai között tartják számon Alan Moore Watchmenjét. A hidegháborús poszt-paranoiában úszó, szabadságolt amerikai maszkos igazságosztók végnapjait Zack Snyder álmodta filmvászonra. A monstre – csaknem 3 órás – adaptációt Amerikában holnap, Magyarországon ma este mutatják be. Vigyázzon, ha nem ismeri a képregényt – a cikkben spoilerek várják, lelőhetjük a poénokat!

UPDATE 1: Csak a link meg a review hiányzik.