Ezt a tipót sem 500 pixelre tervezték, szevasztok. Pénteken Kacsuk Zolival (BME MOKK) és Kodaj Mondo Dániellel tartunk kisebb kerekasztal-beszélgetést a cyberpunk jelenéről meg jövőjéről, elmondjuk, hogy a jövő már a jelen, az űr- meg időutazáson kívül gyakorlatilag nincsen más a tech visionaryk jövőképében (Stephen Levy azért még pikírten bevágja, hogy 2050-ig biztosan lesznek használható szexdroidok, a szexdroidot akarom az elkövetkező két hónapban látni a Google Analytics top searchwördjei között, naszóval), Dani valószínűleg beajánlja az új havi Mondot, amiben pont a Vexille-lel kapcsolatban írok a japánok haláláról (vagy fordítva), Kacsuk kolléga pedig feltehetően tologatós kórházi ágyra fektetett lovedollal mutat be páros koordinációt, én meg savat köpök. (I have practice. I have the acidy spit.)

Mindez negyed nyolctól lesz pénteken a Néprajziban, héttől viszont tényleg lényegi frankó van, Vitos Botond fotókiállítását nyitja meg Kacsuk Zoltán kultúrakutató (aki ugyanaz, akit fent emlegettem, csak a két bekezdés között eltelt ezer mikrogrammnyi porított redbull), ahol elég harapós anyagok lesznek bemutatva, ízelítő és szövegek alább. Gyertek.

2008 folyamán megvalósítandó szakmai programom kulcsszavai: technotudomány (és annak társadalmi implikációi), képi irónia, pszichedélia. A projekt vizuális és ideológiai háttere elsősorban a sci-fi műfaji kereteihez kapcsolódik. Ezt a keretválasztást az alábbiakban röviden indoklom. A kultúratudomány vizsgálatai szerint a tudományos fantasztikum központi témái a kortárs technológiával és annak szociokulturális vonatkozásaival kapcsolatosak.

A technológia folyamatos változása egyfelől a sci-fi fluiditását vonja maga után, a vizuális műfajokat tekintve pedig ez az egyes művek gyártási technológiára is kiemelten érvényes. A mozgókép esetén pl. a technológiák vizuális megjelenítésének aktusai, valamint maguk a különleges effektusok is oly módon kerülnek előtérbe, hogy ezáltal a műfaj, látványos módon, önnön gyártási technológiáira reflektál. Másfelől pedig, a szociális vonatkozásokat tekintve, a sci-fi a világ technologizációjának kiteljesedéséről kínál szimbolikus, ikonografikus térképet. Ez a technológiai zeitgeist a kortárs társadalom azon elvárásaival és szorongásaival áll szoros kapcsolatban, amelyeket a tudományos fantasztikum gyakran felerősítve tükröz vissza. Mindezek a folyamatok és társadalmi attitűdök képezik a projektem vizsgálódásának tárgyát is, ezért a fotográfiai vizualizáció során a sci-fi motívumainak felhasználása hasznos eszköznek bizonyul.

 

Este nyolctól az Avimpulse rak mindenkit helyre (ezt más idősávokban audio-vizuális projektnek hívják, sounds promising), magát a kiállítást december 21-ig lehet megtekinteni a múzeum Muzbo galériájában.