arselectro102.jpg

Teh holy tempul! Jobbra (nem látszik) a sajtóiroda, ahol lootoltam rengeteg könyvet és volt ingyen netünk, valamint sok francia és japán újságírónk. Balra (nem látszik) a Pimp Your Head fodrászat, ahol csak be kellett mutatnod az SL avatarod haját, az enyhén uniszexre illatosított lányfiúk pedig megcsinálták. Középen egy beach, amire csak vasárnap kora délután sütött igazi nap, addig csak eső volt, szél és borult idő. A narancssárga napernyők alatt laptopok, amiken a SL futott éppen, bejelentkezhettél és kacagva ugorhattál bele a vízbe avataroddal, aminek a hatására csobbant egyet a vízfelszín a ronda kék medencében. A fehér siló mellett trip-hop DJ-k tolták esténként, kellemesen. (Fotó: Stiller Ákos, hvg.hu)

arselectro103.jpg

A kötelező hangulati elem, csak a kiabáló néger fagyiárus hiányzott belőle. Meg a fagyi. Meg igazából a hangulat. (dmg)

arselectro104.jpg

Látszólag egyre távolabb kerülünk a cyberművészeti témáktól, ugyanis ez a városközpont szemérmetlenül központi pornóbunkere, az enteriőrt kihagytuk. Az Ars Electronica Center mellett van, ha valaki nem tud mit kezdeni magával. (dmg)

arselectro105.jpg

Az ITRI által fejlesztett Flow of Qi egy UWB-szenzorokkal megvalósított kalligráfiai rendszer. A kivetített vászonhoz képest balra ülő személy a megjelenő írás erősségét, a jobbra ülő a sebességét kontrollálja lélegzetével, a gép gyakorlatilag folyamatosan ír, az élményt a két ember csak és kizárólag együtt tudja alakítani. Az idei Ars Electronica egyik legemberibb és ránk legnagyobb hatást tett műalkotása, ami fejlesztésként sem utolsó: az ITRI ugyanis egyike az innovációs megoldásoknak, amik túlmutatnak a hagyományos “csináljunk valami látványos baszt és adjunk hozzá egy leheletnyi interakciót” művészkedésen, amin 2007-ben lassan már túl kéne lépni. ITRI is teh heat! (Fotó: Stiller Ákos, hvg.hu)

 

arselectro1061.jpg

No comment. (Fotó: Stiller Ákos, hvg.hu)

arselectro107.jpg

Az Ars Electronica Center repülőszimulátora. A körülbelül öt perces session alkalmával Linz felett lehetett repülni egyet (illetve a víz alatt lehetett úszni egyet ugyanazon mozdulatok alkalmazásával). Az önkénteseket kezüknél-lábuknál fogva lógatták fel a plafonra (including me, akinek az első gondolata az volt, hogy az enyhén buggyos Criminal Damage baggy pants hogy nézhet ki alulról, my bad), oldalra kitartott kézzel egyenesen lehetett menni, előretartva felfelé, a kezeket test mellett tartva pedig lefelé lehetett haladni, épülettel ütközve meglepetésszerűen leengedett a kötél egy fél méternyit. Szórakoztató volt, de az érzékelő bugos, kellett jó egy másodperc, amíg a fordulási szándékot észlelte a gép (amit, ha jól láttam, egy PDA irányított), a grafika pedig nem volt túl látványos. (Fotó: Stiller Ákos, hvg.hu)

arselectro108.jpg

Három szettnyi ruhát lehetett próbálni, legjobb tippem szerint csak a próbálkozók testméretétől függött, hogy melyikbe bújhattak bele. (dmg)

arselectro109.jpg

Az Ars Electronica csúcsdíjazottjának nyereménye, a Goldene Nica. (dmg)