postsingularcover.jpg

Már kapható Rudy Rucker legújabb regénye, a POSTSINGULAR. Az író siet leszögezni, hogy könyve leginkább a psipunk zsánert erősíti, amely a klasszikus, nyolcvanas évek elején felbukkant, igen intenzív és érzékeny futurista cyberpunk sci-fi huszonegyedik századi megfelelője. A psipunk szerint a jövőben elkerülhetetlen a Szingularitás, aminek során a hálózatba között gépek önálló intelligenciára ébrednek, a hálózat, mint olyan, pedig nanotechnológiai módszerekkel legyártott gépek összefonódásának következménye. A regény novembertől ingyenesen is hozzáférhető a szerző weboldalán.

Rudy Rucker sez:

Egy őrült tudós hatalmas virtuálisvalóság-szimuláción dolgozik, amely a Földet és a rajta élő legtöbb embert szimulálná, ehhez viszont a programot nantokba, számtalan apró nano-szuperszámítógépbe kell sűrítenie. Az ultra-geek Ond Lutter és autista fia, Chu felszámolják a tudós tervét és egyúttal el is öntik a bolgyót az orphidoknak nevezett nano-kvantumszámítógépek hadával.

Az orphidok beterítik a bolygót és egy globális hálózatot alkotnak, az orphidnetet, amellyel mindenki állandóan online lehet a bolygón. A hálózatban mesterséges, segítő szándékú életformák, a beezie-k tűnnek fel, amelyek emberfeletti tudatot alkotnak, amit az emberek csak Big Pignek neveznek. A Pighez csatlakozva az ember zseninek érezheti magát, de amikor leszakad róla, nem emlékszik arra, hogy mi is történt vele. Megjelenik egy úfajta junkie, az élményfüggő pighead.

A regény egy szerelmespárra, Jayjay-re és Thuy-ra fókuszál, akik egy szakítás után újra összejönnek, hogy megmentsék a bolygót a nantek támadásától. A kulcs a Hibrane párhuzamos világában rejlik. Az ott lakók ugyan meg tudják oldani a földlakók problémáját, de ez egy olyan változás, amit még senki nem látott, a Föld pedig a lehető legposztszingulárisabb poszt-digitális korszak előtt áll. A természet ugyanis szó szerint életre kel.