hatsunemiku.jpg

A fenti exkluzív felvételen látható lány, 初音ミク(hatsune miku) multicégek tulajdona.

Miku a Vocaloid 2 szoftver hivatalos hangja, maga a program egyike a szigetországból származó, Európában is nagyobb érdeklődést kiváltó zenei szoftvereknek. Míg általában a zenei szoftverek 2-300 példányban kelnek el átlagosan, a jobbak pedig ezer körüli fogyást produkálnak, a Vocaloid 2 most tart háromezer eladott példánynál, ami a meglehetősen borsos 15,750 jenes árcéduláját tekintve is figyelemreméltó. (A cikk születésének pillanatában negyedik az amazon.jp bestseller listáján, bár volt már első helyen is addig, amíg a Final Fantasy XI le nem taszította onnan.)

Az eredetileg 2004-ben piacra dobott szoftverrel eredetinek tűnő énekhangot lehet létrehozni dalszöveg és dallam betáplálásával. Az ötlet önmagában sosem került piacra, csak third-party virtuális énekesekkel egy csomagban lehetett hozzájutni (ezek főként a Zero-G és a Crypton voltak) – most is a Crypton dobta a piacra az új csomagot Hatsune Miku személyiségével. Az idoru-lány hivatalos blogja szerint 16 éves, 158 centi, 42 kiló és imádja a tánczenét, igazából a nála hét évvel idősebb 藤田咲 (fujita saki) hangját kölcsönözte csak.

A bedroom seiyuu hangja az elmúlt két-három hét alatt riasztó gyorsasággal terjedt el a youtube-on és annak japán megfelelőjén, a niconico gouda-n, a számos elrontott, rosszul masterelt és a szoftver hiányosságait elég jól felmutató verzió közül itt van egy szám, amit a Mononoke Hime rajongói ismerhetnek, a vokál még talán itt a legjobb.