Headline »

January 25, 2015 – 10:50 |

Weekly news recap from Planet://Damage, a magnet of cyberpunk, glitch, music production and anything else that can look black and neon-tinted at the same time. Enjoy your stay.

This week’s “best find” title goes hands down to the Mothmeister duo. Their seriously thwarted taxidermy …

Read the full story »
listen

Thoughts have certain sounds and they sound like electronica: minimal, IDM, hardstyle, hard soul d'n'b or intelligent industrial. Or far worse.

watch

Hard-edge sci-fi movies, demoscene retina orgy, dailykawaii dolls, things to watch, all 3 A.M. eternal.

think

The loas of Papa Misc rule this land. All I work and all I rant and everything that doesn't fit anywhere else.

play

WASD and voxel zeitgeist for our angry urban brains. Mostly centered around casual and XBOX360.

buy

Consumer sex objects from sixpacks of baby head energy drinks to steampunk watches and workstations of doom.

Home » think

negyedéves jegyzet, magánhangzó-harmóniák

Submitted by on May 31, 2011 – 12:19

Legendás vowel harmony jegyzet negyedévből, csak azért rakom ki ide, mert a Facebookon nem látszódik teljes méretben és semmi sem kiolvasható belőle. Szóval péntek délután öt, ELTE angolszak, ülünk a Polgárdi magánhangzó-harmónia óráján, amin olyanokat tanítanak nekünk, hogy absztrakt síkon (itt már elvesztettem az olvasóim felét) miért jó az pl. a magyar nyelvben, hogy asszonynak, de az már nem, hogy asszonynek (itt a többi olvasót is elvesztettem). Leosztja a táblát két félre, felírja ugyanazt a szót kétszer, azt mondja, szóval ha ezt a szabályrendszert vesszük alapul, akkor kinéz ennek a szónak a belső hangzóstruktúrája így, de egy másik szabályrendszerrel meg teljesen máshogy néz ki és akkor máshogy is tudnánk toldalékolni, ez hatalmas probléma. Egen, mondom, a probléma az inkább az, amikor lángol a ház, anyád bentég, te meg lentről nézed és nem tudsz segíteni, AZ probléma, a táblán az a szar az sehol nem közelít a problémához. (Tudod, idegeskedő olvasó, egészen addig, amíg valakinek nincs veszélyben az élete, addig nem éri meg rajta idegeskedni, akkor oda kell menni és meg kell oldani.) Filmes jelenet, mert a hirtelen beülő csendben minden jobban hangzik hetven decibellel. Ez is. Bill átment a félévin, én méteres karóval, mondom a tanárnak, ezt miért? Azt mondja, szerinted? A jegyzet a lelkiállapotunkat ábrázolja, a tisztelt tanárnőnek meg innen is, hogy a probléma még mindig ott kezdődik, ahol emberélet van kockán. Viszont megnyugtathatom, hogy nem lett belőlem nyelvész. Ennek a világ női hangosan és egyszerre örülnek mind. További kellemes napot a város szívéből mindenkinek.