Ha ezt olvasod, akkor mindketten megnyugodhatunk: a hetek óta tartó Első Információs Világháború (mások szerint a Harmadik Világháború) nem volt több interdiszciplináris kokettálásnál, a széljegyzetben nyilván mindenkinek hét generációig visszamenőleg a kurvaanyját, de a nap végére minden összeáll: a történelemből, úgy tűnik, pont sikerült annyit megértenie az emberi fajnak, hogy egy igazi, nemzetek közti háború senkinek sem hiányzik. (Itt a laptallózó szabadkőműves kiikszeli a nevemet a potenciális jelöltek közül, mi így szeretünk, 2011!)

A cikk a Mondo magazin januári számában jelenik meg, ezzel jelzem, hogy kaptok majd onnan átvett anyagokat, másfelől pedig idő előtt közlöm ezt, hogy jobban passzoljon az elmúlt hetek történéseihez, vegyétek, hirdessétek.

Az ágy mellé csúsztatott, urbánrejtőmintásra koptatott futártáskában ott az okkult mintákkal díszített laptop, kábelek, egy majdnem teljes üvegnyi Cajohn’s Mongoose, hanyagul összeválogatott nootropikumok, válogatott mentőfelszerelések. Bankkártya, fogkefe. A tizenöt éves szlogen már rég nem működik. Nem fognak kelleni. Ha menekülni kell, már régesrég mindegy. A Wikirebels dokumentumfilm ötvensok perce kellemetlen igazságokkal lett teletömve: a Wikileaks hiába tárja fel az igazságot, a politikai állóháborúba egymás után fáradnak bele a megfélemlített, eredményéhes aktivisták, akik igazából csak egy meleg levesre meg a figyelemelterelő kósza szexre várnak. A Ragacs, az emberiség kollektív lustasága és kényeleméhsége tartja össze a világot. És ami ennél rosszabb: ezt még tanítom is. A diákok szomorú arccal néznek ilyenkor: a Ragacs nyomja le (és le) az igazság utáni motollaharcot, a Wikileaks lányszöktetett anyagai meg sokunknál még rá is tesznek egy lapáttal. Bontanám a kórházat, de bekúszott a képbe húsz sebesült civil, kutya, terhes nő és gyerek. Küldjem azért azt a föld-föld rakétát? Küldjed. És küldik. Az emberi élet a családod meg a Facebook-barátaid Schwarzschild-rádiuszán kívül tényleg csak pár pontot ér.

Julian Assange, az újkor Spider Jerusalemje is kénytelen-kelletlen bebiztosította magát, amikor közölte: vélhetően AES256-tal titkosított adatbázist szórt körbe a világ torrentsitejain, 1.4 giga vegytiszta, toxikus adat az insurance.aes256. Ha valami történik vele, a Wikileaks érintettjei a jelszót is körbeküldik, utána meg jöhet az özönvíz meg Jerikó harsonái. Vállat vonok. Amióta az utcai szamurájoknak kitalált kínai idegsebészetre járok, napokra kikapcsol az agyam, amikor visszacsatlakozok az életbe, már beszállt az amerikai csontsivár politikai elit mellé a 4chan, az infrastruktúra egyes pontjait véletlenszerűen sütik ki, de a hordeje pont van annyira nagy, hogy ha a nemnevezemmeg telekomcég vonalai behalnak, egymásranézünk és bólintunk, hogy az Anon lőtte ki ugye. Aztán kényszeredetten nevetünk. Pedig kilőhették volna. Akár még okuk is lehetett volna rá. Majd a ’leaks megírja pár héttel később, hogy miért. Emlékeztek az egyhetes forradalmakra? Egynapos háborúkra redukáltuk magunkat.

Ugyanis azok átviszik az ingerküszöböt. A többi már nem kell. A Ragacs ugyanis remekül összetart mindent, ez a dolga. Még van elektromosság, gáz és víz is, amíg az alapkomfort megvan, civilizáltak maradunk, valami perverzül átszoktatott szamurájkódex lesz ez, hogy két lábbal tartjuk el magunktól az entrópiát addig, amíg le tudunk tusolni. Majd ha nem fogunk tudni, egymás gyerekeit harapjuk ki a babakocsiból, a dronekamerák majd rögzíthetik.

És van két évünk. Még kettő. Ha az se jön be, akkor Loki kacaghat majd egyet, újra sikerült bepuncsolni egyet a már így is magzatpózban szűkölő kollektív öntudatnak: Nostradamusnak se jött be, a keresztényeknek se jött be, meg az indiánoknak se, akármennyit fújták a pánsípjukat, tényleg csak a Titanic süllyedt el tőle. És akkor majd újra megkérdezhetjük, hogy ennek az egésznek mi értelme van, ott a fóliánkon a lejárati idő, egészen sokat haraptunk magunkba az elmúlt századokban, mégsem történt semmi. Akkor vehetjük majd elő a koleszosok évtizedes tapasztalatát a szerinted romlott, szerintem még egészen ehető ételekről, az az igazán szép do it yourself biopunk. A kolesztudor meg majd azt mondja rá két slukk között: ez még évekig eláll. Csak ragadjon fel a függönyre.