Alternatív univerzumokból, gőzgépekből, ipari forradalomból, ködös utcalámpákból, Hasfelmetsző Jackből, lyukkártyákból, svindlisekből, utcalányokból és utcakölykökből, valamint rengeteg sárgarézből és rozsdából áll össze a steampunk, ami csak az irodalmi hippik pofátlanul jókedvű kombinációs érzékéből született meg, aztán persze ebből is fashion statement lett. Nem csoda, az Angliát érintő youth culture dolgok egyébként is dobogósok mostanában, a burlesque odakint most kifejezetten fut, az egyik legnagyobb élő thinktank, a képregényeivel legendás gonzohírnevet szerzett Warren Ellis is annyit mondott a FreakAngelsről, “és valami igazán britet akartam csinálni”.

destroyer.jpgAz eseményhorizont innenső, “éppen történik” oldalán fekszik a gőzpunk esztétika, a fenti BMW-reklám sem született volna meg pont így, ha a trend nem kúszott volna fel a legtöbb médiakutató és coolhunter agyalapijába, divatcikkeken, gépeken, könyveken és filmeken keresztül. A gőzgépesített cyberpunk az esetek nagy részében kalandregény, történelmi helyezetek alternatív megközelítése megváltoztatott technikai vagy politikai körülményekkel, viktoriánus környezetben, a legtöbbször a korhoz képest előrehaladott állapotban lévő technikai találmányokkal. Jules Verne klasszikusai egytől egyig ide sorolhatók, bár a legtöbben a Gibson-Sterling páros The Difference Engine-jét mondanák steampunknak, a stílust ez is hozta be a köztudatba. A steampunk wikit olvasva a legtöbben szégyenkezve fogunk bólogatni, a Mary Shelley-féle Frankenstein is felsorakoztatja a zsáner ismérveit, H.G. Wells Az időgépéről már nem is beszélve. (Isten lássa bűnömet, Neal Stephenson könyvein becsülettel rágtam magam keresztül, a cyberpunkjai tökéletesek, az egyetlen darab öko-thrillerje szórakoztató, az amerikai belpolitikában dagonyázó lektűrjei emészthetőek, de a Baroque Cyclenál szakítottunk, ő meg én.)

zoe.jpg

Az izgalom a szubkultúránál jön, a cyberpunk, goth, punk meg industrial metszeténél figyel az újszülött. Divatban még mindig a (sajnos kifüstölt oldallal bíró) Mother of London viszi a prímet, a többieket a livejournal steampunk fashion community-jében találhatjátok meg. The rest, you get those in due time.